Arnica е род на повеќегодишни, тревни растенија од семејството на сончогледи (Asteraceae). Арника е позната и по имињата планински тутун и збунувачки, леопардска лента и волска лента – две имиња што ги дели со целосно неповрзаниот род Aconitum.

Овој кружен и планински (субалпски) род се јавува претежно во умерените региони на западна Северна Америка, со неколку видови кои потекнуваат од арктичките региони на северна Евроазија и Северна Америка.

Неколку видови, како Arnica montana и A. chamissonis, содржат хеленалин, сесквитерпен лактон, кој е главна состојка на антиинфламаторните препарати (кои се користат претежно за модринки).

Традиционално се користела за лекување модринки и грчеви во мускулите. Докажано го зголемува количеството крв во капиларите, кога локално се нанесува и има голем број антимикробни, антииритантни и антиревматски својства. Во козметиката, маслото од арника е фантастично негувачка состојка за нега на кожата и на косата.