Бадемовото масло (Prunus amygdalis var. Dulcis), содржи минерали и есенцијални масни киселини, како и витамини А, Б, Д и Е. Бадемовото масло  е многу ценето козметичко масло кое ја храни кожата, идеално е за масажа. Има позитивно влијание на сите типови на кожа, а посебно на сува и чувствителна кожа.