Камфор (Cinnamomum camphora) е терпен (органско соединение) што обично се користи во креми, масти и лосиони. Камфорно масло е масло извлечено од дрво на камфорни дрвја и преработено со дестилација на пареа. Може да се користи локално за ублажување на болка, иритација и чешање.