Д-Пантенол (Витамин Б5) помага во зголемување на силата на колагенските влакна, промовира активна регенерација на кожата, го нормализира клеточниот метаболизам, ја стимулира епителизацијата на кожата.

Д-Пантенол се користи во случаи на:

  • Повреда на интегритетот на кожата што се јавува по хируршки интервенции, како и поради изложеност на хемиски, механички или термички фактори;
  • Пелен осип;
  • Појавата на мали иритации и гребнатини на кожата кај децата;
  • Трофични чирови на долните екстремитети;
  • Пелени дерматитис;
  • Воспаление и пукање на брадавиците;
  • За нега на кожата околу колостомијата, трахеостомијата и гастростомијата;
  • Дерматитис;
  • Воспалителни процеси во кожата;
  • Врие.

Д-Пантенол исто така се користи за лекување и спречување на ефектите од негативните фактори на животната средина на кожата.