Хијалуронската киселина го забрзува метаболизмот на ќелиите. Овозможува забрзано размножување на ќелиите поради подобра и интензивна исхрана, при што ќелиите завземајќи го местото една покрај друга доведуваат до ,,пеглање ” на кожата и исчезнување на брчките.

Хијалуронската киселина е производ на нашиот организам кој со стареење исчезнува така што на кожата и се надополнува во вид на крема. Таа е составен дел на врзивното ткиво на рскавицата, зглобовите, а најмногу ја има во кожата. Има важна улога за врзување на водата во ќелиите на кожата и со тоа ја хидрира.

Инаку се употребува за ботокс.