Какаото потекнува од Еквадор. Таму жените го користат какаото во форма на какао путер за хидрирање на кожата посебно пред изложување на сонце. Овој путер содржи масни киселини, танин и витамини кои ја овозможуваат неговата хранлива моќност .

Какао путерот ја штити кожата, го успорува губењето на водата, формирајќи бариерна заштитна обвивка. Создава заштитен филм на кожата, давајќи и мазност. Спречува сушење на кожата.