Salvia officinalis

Жалфија (salvia officinalis)

Жалфијата е повеќегодишна билка висока од 50-90цм, со цветови во сино – виолетова боја. Потекнува од Јужна Европа. Билката е многу ароматична и има својствен мирис кој не се губи при сушење. Листовите се собираат додека се зелени, а се сушат во сенка и во добро проветрени простории на температура најмногу до 40 степени.

Жалфијата е богата со етерични масла, гликозиди, танини, сапунините, различни фосфати, каротин, витамин Ц, аспортин, оксална киселина, горчила, јаглехидрати, целулоза, белковини и други материи. И според најстрогите критериуми, таа може слободно да ја понесе титулата за најлековита билка во светот. Одамна ја нарекувале “симбол на вечниот дух” и тоа не е случајно. “Салваре” на латински значи “излекува, спасува”.

Salvia officinalis2

Жалфијата покажува:

 • Антидепресивно
 • Антисептично
 • Антиспазматично
 • Бактерицидно
 • Антифлогистично
 • Седативно
 • Тонично дејство
 • Овежува, смирува
 • Помага при затегнување на ткива
 • Ја намалува температурата
 • Може да го намали нивото на глукоза во крвта, што ја чини корисна и за дијабетичарите
 • Го подобрува помнењето и делува против Алцхајмеровата болест
 • Ја прочистува крвта и еднакво добро помага при исфрлањето на секрет од организмот
 • Успешно дејствува и при воспаленија на крајниците, а и при ларингитис или воспаление на гласните жици
 • Поради силното антисептично дејство, се користи и во лекување на афти, непријатен мирис, проблеми со грло и крајници, кариес и проблеми со непцата
 • Жалфијата делува против зачестени повраќања и пролив, а подобро од било која друга билка помага во работата на цревата и желудникот
 • Жалфијата помага и кај работа на бубрезите и спречува појава на едем
 • Поволно делува на женските тегоби. Го подобрува тонусот на матката, делува антигабично, помага при регулирање на менструацијата, воспоставува хормонска рамнотежа и спречува тешкотии при менопауза

Од жалфијата се употребува само листот кој е најлековит кога жалфијата почнува да цвета, а тоа најчесто е во Мај.

Salvia officinalis3

Добра е за:

 • Плакнење на грло и уста
 • Против акумулација на отрови
 • За лечење на астма
 • Дерматитис
 • Кај проблеми со циркулација
 • Мигрена, нервна исцрпеност
 • Кај умор, стрес, нервна напнатост, депресија
 • Го зголемува апетитот, го зајакнува организмот

Поради своето антисептичко дејство жалфијата го зајакнува имунитетот и ја намалува можноста за појава на болести.