Нане (Mentha piperitae folium)

Нането е природен хибрид, настанат од зелен и воден вид. Тоа е повеќегодишна и една од најпознатите лековити билки која се употребува во медицината уште од многу одамна. Нането е ароматична билка која расте во висина од 10-120 цм со темнозелени листови. Се употребува против многу болести, тешкотии, воспаленија и инфекции, за чаеви, за подготвување на етерични масла, лекови, козметички препарати.

Постојат повеќе видови на нане: питомо, диво, англиско итн.

Нането:

  • Отстранува психички замор
  • Ублажува напнатост
  • Ефикасно лечи бројни тешкотии и инфекции
  • Помага за затегнување на ткивата
  • Отстранува главоболка

 

Се препорачува на луѓе кои помалку се движат бидејќи го разредува крвотокот.

Есенцијата се добива од листовите со дестилација со водена пареа.

Состав: Главна состојка на нането е етеричното масло кое содржи ментол, танини, флавоноид, горчливи материи и други корисни состојки.

Од широката палета на производи кои ги има Лимес, има многу кои содржат и нане во својот состав: